Sommerferien nærmer seg – er du godt forberedt?

Det er en del ting det kan være lurt å tenke på for en smidig og god gjennomføring av årets sommerferie.
Her er våre tips. God sommer!

Vær tilgjengelig - også i ferien!

Selv om de fleste i bedriften er på ferie så er det viktig å huske at kanskje ikke alle kunder og forretningspartnere er det. Sørg for at bedriften er tilgjengelig også i fellesferien. Man må kanskje tenke seg alternative kontaktmuligheter. Det viktige er at det er god og synlig informasjon om hvordan bedriften kan nås i fellesferien. Hvis man har endrede eller kortere åpningstider i ferien, så er det lurt å oppdatere og opplyse om dette i de kanalene du når dine kunder og forretningskontakter.

Fraværsmelding

Husk å sett opp fraværsmelding på e-posten din før du tar ferie. Det er viktig at fraværsmeldingen har en verdi for mottakeren. Så vi anbefaler å lage en melding til kollegaene dine og en som er tilpasset for kunder og andre forretningskontakter. Meldingen bør gi informasjon om:

Det kan også være lurt å sette opp en start og sluttdato for når fraværsmeldingen skal gå ut. Det kan være hektisk de første dagene etter ferie, så det er lett å glemme å skru av fraværsmeldingen.

Feriemelding på sentralbord

Dersom du har telefoniløsning med sentralbord så er det også lurt å spille inn en feriemelding som forteller om bedriftens åpningstider, kontaktinformasjon i ferien og annen relevant informasjon.

Med rette verktøy er det mulig å jobbe fra hytta, båten eller i syden.

Enten du er på hytta, i båten eller i utlandet, så er det lurt å være tilgjengelig og oppdatert. Provendo har de nødvendige verktøyene for at du skal være både tilgjengelig og tilkoblet i ferien.

Internett

Når man er bortreist i ferien så er det viktig og ha trygg og rask tilgang til internett, med god dekning i hele landet. Vi har alt du trenger for at du skal få gjort nødvendig jobb, pluss at resten av familien har tilgang til nett for streaming, gaming, sosiale medier og så videre. Dermed kan hele familien nyte ferien i fred og ro, uten frustrasjon og forstyrrelser.

Maskinvare

Hvis du skal få noe jobb gjort i ferien så er det viktig å ha gode og riktige produkter. En liten, men kraftig laptop er det viktigste man bør ha. Den er enkel å ha med seg og har god batterikapasitet til lange sommerdager. Da kan du jobbe fra nær sagt hvor som helst. Vi leverer en rekke gode PC’er som dekker de fleste behov.

Programvare

I tillegg til en god laptop så er det nødvendig å ha tilgang til våre skytjenester. Med skytjenester har du all nødvendig programvare tilgjengelig. Du har e-post, lagring av bilder og andre dokumenter og ikke minst er den digitale sikkerheten din ivaretatt. Du har tilgang til alt det du ville hatt tilgang til på kontoret.

Ønsker du mer informasjon om en smidig digital ferieavvikling, ta kontakt med oss.

6 tips for digital sikkerhet i sommerferien

1. Sikkerhetskopi

Det er mye som kan skje på ferie. En mobil eller en PC kan bli mistet i vannet eller havne på avveie på andre måter. Du vil da miste alt som er lagret lokalt på enheten. Vi anbefaler å jevnlig benytte skytjeneste for lagring av data, slik at all data til enhver tid også lagres automatisk i nettskyen og er tilgjengelig på alle enheter. Husk uansett å ta en sikkerhetskopi før ferien begynner. Da har du alle filer og applikasjoner tilgjengelig med kryptert forbindelse over usikre nett.

2. Oppdateringer

Sørg for at PC og annen maskinvare er oppdatert før du reiser på ferie. Oppdatert maskinvare er sikker maskinvare. Da slipper du også måtte ta store oppdateringer på dårlige nett eller via nettet på mobiltelefonen.

3. Bytt passord

Vi anbefaler på generell basis å bytte passord med jevne mellomrom. Kanskje rett før ferien kan være et godt tidspunkt for nettopp dette. Bruk en såkalt «password manager» til å skrive ned passordene dine. Da er informasjonen trygg og kryptert. Glemt passord er en gjenganger etter sommerferien.

4. Sporing av enheter

På mange enheter og særlig mobiltelefoner er det mulig å aktivere sporing. Sommerferien er høysesong for tyverier og gjenglemte gjenstander. Aktiver derfor sporing på mobilen din, så finner du den igjen hvis du har glemt den på stranden eller mistet den i skogen.

5. Unngå åpne nettverk

Det er lett å la seg friste av åpne nettverk for å spare datakostnader. Men hvis man ikke er kritisk til hvilke nettverk man kobler seg til så kan dette få fatale følger. Når du logger deg på et åpent nettverk vil all din datatrafikk bli synlig for andre som er koblet til det samme nettet. Du er dermed i en sårbar posisjon. I mange tilfeller hacker svindlerne privatpersoner for å få tilgang til informasjon om større selskaper. Så selv om du tenker at du verken er spesielt interessant for svindlere eller at du kan besitte sensitiv informasjon, så finnes det muligheter for at det er nettopp du som blir angrepet. Det som tilsynelatene fremstår som et troverdig nettverk, i forbindelse med et hotell eller lignende, kan være et falskt nettverk som er satt opp av svindlere.

Så vårt råd er å forsøke å unngå usikrede nett, sørge for å unngå automatisk pålogging til usikrede nett og å heller bruke noen ekstra kroner på en større datapakke i ferien.

6. Tenk før du klikker

Vær kritisk til linker og nettsider. Det er mye som dukker opp, i for eksempel e-post innboksen, som kan virke forlokkende å trykke på. Svindlere er gode på å kamuflere svindel i det som ser ut som en troverdig e-post, fra en troverdig avsender. De bruker gjerne virkelige logoer og samme oppsett som avsenderen de forsøker å kopiere. Er du usikker så bør du gjøre litt research rundt avsender og e-postens innhold før du klikker på en link. Og viktigst av alt – ikke gi fra deg brukernavn, passord eller annen sensitiv informasjon.

Husk å ta deg fri!

Når alt dette er gjort, så er det viktig å faktisk ta litt fri. Len deg tilbake, senk skuldrene, og nyt sommeren og alt den har å tilby.

Vi ønsker deg en riktig god sommer!

Trenger du oss?

Vårt supportsenter holder åpent i hele juli og vårt kontor er også bemannet i hele sommer. Så har du behov for å møte oss så er du velkommen innom.