Unngå uønskede hendelser – invester i en analyse av din bedrifts IT sikkerhet

Det er lett å overse typiske fallgruver

I en hektisk hverdag er det fort å glemme å holde bedriftens IT systemer oppdatert. Så lenge alt fungerer så er det greit. Men uten regelmessig vedlikehold og tilsyn så er det endel fallgruver som kan ha potensielt alvorlige utfall for din bedrift.

Typiske fallgruver kan være utdaterte produkter og tjenester, manglende oppdateringer, for dårlig antivirus-løsning, manglende brannmur, mangel på kunnskap rundt åpning/nedlasting av potensielt skadelig programvare, mangel på backup av filer og systemer, dårlig infrastruktur og mangel på jevnlig overvåkning og oppfølging av nettverk, servere og maskinvare.

Sårbarhetsanalyse

For alle organisasjoner/ledere kan det være smart å gjøre en sårbarhetsanalyse. Da handler det om å analysere og kartlegge det generelle sikkerhetsnivået i bedriften. Det kan være så enkelt som å stille seg noen helt elementære spørsmål.

  • Hva har vi av data og informasjon som er sensitivt og som potensielt kan misbrukes? Det kan være alt fra økonomi – til bedriftshemmeligheter – til persondata etc.
  • Hvem har tilgang til denne sensitive informasjonen?
  • Hvordan blir tilgangen til denne informasjonen styrt?
  • Hva er kravet til innlogging for de som har tilgang?
  • Vet man at ingen uvedkommende har tilgang (blir innlogginger og hvem som er innlogget fulgt opp)?
  • Hvordan vet man at personene som logger seg inn virkelig er personen den utgir seg for?

Alt koker ned til å gå seg selv i sømmene og ha kontroll på tilgangen til sensitiv informasjon. Vårt tips er at denne tilgangen ikke gis til flere enn de som strengt talt trenger det. Dette bør være personer man har tillit til. Det bør være jevnlige gjennomganger av både rutiner og tilganger. Det er f.eks. lurt å ta en runde med å bytte passord etc. hvis en person i bedriften slutter i sin stilling. Å være bevisst på egen sårbarhet er viktig!

flere artikler

Liker du denne artikkelen?

Share on facebook
Del på Facebook
Share on linkedin
Del på Linkdin