Tofaktorautentisering

Hva er tofaktorautentisering?

Tofaktorautentisering, flerfaktorautentisering eller multifaktorautentisering. Kjært barn har mange navn. Uansett hvilket begrep man bruker så er 2FA en sikkerhetsmetode som krever flere forskjellige former for bevis for å bekrefte din identitet. Dette er ofte brukt i sammenheng med å logge inn på en konto, for eksempel e-post, bankkonto, eller sosiale medier. Ved å kreve en ekstra form for autentisering, gir 2FA et ekstra lag med sikkerhet og gjør det vanskeligere for uautoriserte brukere å få tilgang til dine personlige opplysninger.

Hvordan fungerer det?

Tofaktorautentisering fungerer ved å kombinere to forskjellige autentiseringsmetoder:

  1. Personlig tilgang: Dette er vanligvis et passord eller en PIN-kode. Dette er den første barrieren som hindrer uautorisert tilgang til kontoen din.

  2. Fysisk tilgang: Dette kan være en fysisk enhet, som en mobiltelefon hvor du mottar en engangskode, eller biometriske data, som et fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjennelse.

Eksempler på tofaktorautentisering

  • SMS-koder: Etter at du har skrevet inn passordet ditt, vil tjenesten sende en engangskode til mobiltelefonen din via SMS. Du må deretter skrive inn denne koden for å få tilgang til kontoen din.

  • Autentiseringsapper: Apper som Google Authenticator eller Microsoft Authenticator genererer engangskoder som roterer hvert 30. sekund. Etter at du har skrevet inn passordet ditt, må du åpne appen og skrive inn koden den viser.

  • Biometrisk autentisering: Noen enheter tillater biometrisk autentisering, som fingeravtrykk, ansiktsgjenkjennelse, eller iris-skanning. Etter at du har skrevet inn passordet ditt, må du bekrefte identiteten din ved hjelp av den valgte biometriske metoden.

Ved å bruke tofaktorautentisering, kan du sikre at selv om noen skulle få tak i passordet ditt, ville de fortsatt trenge den andre faktoren for å få tilgang til kontoen din. Dette gir et kraftig ekstra lag med sikkerhet for dine personlige opplysninger. Det er sterkt anbefalt å aktivere 2FA på alle kontoer som støtter det.

flere artikler

Liker du denne artikkelen?

Share on facebook
Del på Facebook
Share on linkedin
Del på Linkdin